‘Üniversiteler Mültecileri Anlatıyor’ karma sergisi

sergi_universiteler_multeciBirleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği; Maltepe, Erciyes, Başkent, Gazi,  Bilkent, Doğuş, Süleyman Demirel, Kocaeli, Mersin ve Mimar Sinan Üniversiteleri Güzel Sanatlar Fakülteleri öğrencilerinin “Üniversiteler Mültecileri Anlatıyor” konulu yapıtlarının yeraldığı sergiye, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Sanat Galerisi ev sahipliği yapıyor.

Projeye katılan üniversite yöneticileri, proje sahibi üniversite öğrencileri ile çok sayıda basın mensubu ve kalabalık bir davetli topluluğunun katıldığı sergide BYEGM Genel Müdürü Salih Melek  “İnsanoğluna doğuştan verilen en temel haklardan birisi özgürlük ve hürriyettir. Özgürlük ve hür yaşamak için de vatan lazımdır. Özgür bir insanın aklı, malı, canı ve yaşama hakkı emniyet altındadır. Bazen bu haklar bilinmez bir şekilde kaybolarak karşımıza mültecilik kavramını çıkarmaktadır. Mültecilik, çağımızın en önemli insanlık dramlarından biridir. Bu dram, ancak insanlığın ortak çabasıyla ortadan kaldırılabilir”.diyerek yaptığı konuşmada özetle şöyle dedi:

BM UMUT VERİCİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR

“Siyasi, sosyal ve ekonomik pek çok sebepten kaynaklanan bu insanlık sorununun çözümü, tüm insanlığın göstereceği duyarlılıkla mümkün olabilir. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin bu konuda yaptığı yoğun çalışmalar, tüm insanlık adına umut vericidir. ” Melek, sözlerini İstiklal Marşından şu iki beyiti okuyarak bitirdi:

Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,

Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

1,5 senedir Türkiye’de bulunan Birleşmiş Milletler Türkiye Temsilcisi Michel Gaude ise konuşmasında, geçtiğimiz yıl BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) sığınma ve mülteciler konularında güzel sanatlar aracılığıyla toplumsal bilincin yükseltilmesine ve Türkiye’deki güzel sanatlar fakülteleri öğrencilerinin mülteci ve konukseverlik konularını kendi istedikleri şekilde ele almalarına yönelik bir proje başlatıldığını, proje kapsamında çok sayıda sanat eserleri üretildiğini, burada da bu sanat eserlerinin sergilendiğini ifade etti.

Gaude, Türkiye’nin uzun ve prestijli tarihi boyunca mültecileri tanıdığını, savaş ve zulümden kaçan insanları cömertçe kabul ettiğini, bu nedenle bu konuların Türkiye’de iyi bilinen konular olduğunu belirtti. Bu anlamlı sergi, 31 Ekim 2009 tarihine kadar izlenebilicek.

HABER: Halim UTLU

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.