Uluslararası Mersin Müzik Festivali 2012
Mersin Uluslararası Müzik Festivali 2002 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin kuruluşunun 10. yıl dönümünde başlatılan bir projedir. Projenin Mersin’de kısa zamanda kabul görmesi ve kent bileşenlerince desteklenmesi festivalin ulaştığı başarıların önemli nedenlerinden biridir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin ilk altı yılı “Mersin Kültür Merkezi Derneği” çatısı altında gerçekleştirilmiştir. Mersin Kültür Merkezi Derneği 2004 yılında yenilenen mevzuat gereğince adını “Mersin Kültür ve Sanat Derneği” olarak değiştirmiştir.
İlk festivale destek veren kurum ve kuruluşlar T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, alt birim belediyeler, Meslek Odaları ve derneklerden oluşmaktadır.
2006 yılında Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne destek veren ve yukarıda belirtilen Resmi Kurum ve Kuruluşlara “Başbakanlık Tanıtma Fonu Kurulu” da eklenmiş ve festival daha güçlü bir hale gelmiştir.
Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin 2007 yılında Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine kabul edilmesiyle hem festival, hem de Mersin için yeni bir dönem başlamıştır. Bu dönemde uluslar arası sanat kurumları ile olan ilişkiler gözle görülür şekilde artış kaydetmiştir. Festivalde yer almak isteyen sanatçı veya gruplarlardan önemli oranda başvurular alınmıştır. Böylece Mersin ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali uluslararası kültür ve sanat ortamında daha çok tanınır hale gelmiştir.
Mersin Kültür ve Sanat Derneği’nin 2008 yılı başında Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ni sürdürmeme kararı alması üzerine, yeni kurulan Sanat Etkinlikleri Derneği bu görevi yüklenmiştir.
Sanat Etkinlikleri Derneği tarafından sürdürülmekte olan Mersin Uluslararası Müzik Festivali dünyaca ünlü çok sayıda sanatçı ve topluluğa ev sahipliği yapmıştır.
Mersin Fotoğraf Derneği’nden 25. Yıl SergisiMTSO Sanat Galerisi, saat 17:00Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında bu yıl kuruluşunun 25. yılını kutlayan Mersin Fotoğraf Derneği de bir sergi ile yer alıyor. Kurulduğu günden bu yana Mersin’in kültürel ve sanatsal hayatına önemli katkılar sunan Mersin Fotoğraf Derneği (MFD), bu yıl 25. yılını kutluyor. Ülkemizin en önemli fotoğraf derneklerinden biri olan MFD, bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası başarıya imza attı. 2011 yılında Uluslararası Fotoğraf Federasyonu FİAP tarafından düzenlenen Dünya Fotoğraf Dernekleri Kupası Yarışması’nda 18. sırada yer alan Mersin Fotoğraf Derneği, aynı zamanda bünyesinde birçok uluslararası fotoğraf sanatçısını da barındırıyor.Mersin Fotoğraf Derneği’nin birçok üyesi Uluslararası Ekselans Fotoğraf Sanatçısı (EFİAP) ve Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı (AFİAP) ünvanına sahip bulunuyor.7 Mayıs Pazartesi günü saat 17:00′de MTSO Sanat Galerisi’nde açılacak Mersin Fotoğraf Derneği 25. Yıl Sergisi, MFD üyelerinin ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödülü bulunan ve dünyanın birçok ülkesinde sergilenen fotoğraflarından oluşuyor.
HALK MÜZİĞİ HALKLA BULUŞUYOR (5-6-7-8 Mayıs 2012)
Türk halk müziğinin güçlü yorumcuları Mersinlileri fethetmeye hazırlanıyor. Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak kendilerine eşlik edecek birbirinden değerli müzisyenlerle Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 4 gün süreyle sahne alacak. Ünlü çift 5 Mayıs’ta Soli Pompeipolis Antik Kenti (Mezitli), 6 Mayıs’ta Toroslar Belediyesi 3 Ocak Spor Kompleksi, 7 Mayıs’ta Tarsus 75. Yıl Kültür Merkezi ve 8 Mayıs’ta da Akdeniz Belediyesi Ümit Yaşar Oğuzcan Parkı’ndaki konserleri ile gönüllerde taht kuracak.
PERDESİZ GİTARIN ÜSTADI CENK ERDOĞAN TRİO İLE CAZ KEYFİ
7 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nde sahne alacak olan Cenk Erdoğan Trio, özgün müzik konseri ile izleyicilere keyifli saatler yaşatacak. Türkiye’nin prestijli caz festivallerinde pek çok konserler veren Erdoğan, 2011 yılında çeşitli konser ve atölye çalışmaları için davet edildiği Amerika’da caz dünyasının ünlü bas gitaristi Kai Eckhart ve davulcu Jason Lewis ile çalıştı. Berkeley Jazz School da dahil olmak üzere üniversitelerde perdesiz gitar atölyeleri düzenledi. Amerika’da “Arc” adlı albümü yayınlanan sanatçı, Çağan Irmak‘ın yazıp yönettiği “Issız Adam” adlı filmin müziklerini yaptı. Yeşilçam tarafından verilen “2009 En İyi Film Müziği Ödülü” ile Direkler Arası Seyircileri Tiyatro Ödülleri’nde “Şems Unutma” adlı oyuna besteledikleri müziklerle “Özgün Tiyatro Müziği Ödülü”nü alan sanatçı halen çalışmalarını adını taşıyan Trio’su ile birlikte sürdürüyor.
KLASİK MÜZİĞİN ÜSTATLARINDAN EŞSİZ BİR MÜZİKAL KABARE
Mersin Kültür Merkezi 8 Mayıs Salı günü üstün müzik kabiliyetlerini tiyatro oyunculuğu ile buluşturan MozART Grubu’nun eşsiz bir müzikal kabaresine sahne olacak. Polonya’nın en saygın okullarında klasik eğitim almış 4 yetenekli sanatçının klasik müziği özgün espri anlayışlarıyla harmanlayarak sergiledikleri performansları tüm dünyada olduğu gibi yurdun dört bir yanından gelecek izleyicileri kendilerine hayran bırakacak.
MERSİN MÜZİK FESTİVALİ “ANADOLU’NUN SESİ”NE KULAK VERECEK
Uluslararası alanda kıtalararası çalışmalarıyla ülkemizin tanıtımına katkıda bulunan Anadolu’nun Sesi Grubu, 9 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi’nden sesini duyuracak. Halk müziğinin seçkin müzisyenlerinin bir opera sanatçısıyla buluştuğu topluluğun solisti Tenor Ömer Türkmenoğlu… Türkmenoğlu eğitimini Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde çalıştı. Ardından Amerika’da çalışmalarını sürdüren sanatçı, Anadolu’nun Sesi topluluğuyla verdiği konserlerle adından söz ettirdi. Topluluk Mersin’de vereceği konserle izleyicilerinden bir kez daha tam not almak üzere sahnedeki yerini alacak.
ARKAS TRİO’NUN MERSİN ÇIKARTMASI
Müzik dünyasının üç seçkin ismi Arkas Trio etrafında toplandı. Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olduktan sonra, eğitimlerini Almanya’da sürdüren Tuncay Yılmaz (keman) ve Emre Elivar (piyano), verdikleri solo konserlerle ülkemizin gururu oldular. 1990 Moskova “Uluslararası Çaykovski Yarışması”nda altın madalya sahibi olduktan sonra dünya markası haline gelen Alman çello solisti Gustav Rivinius ile buluşarak Trio’yu oluşturdular. Seri konser çalışmaları arasında Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında 10 Mayıs günü İtalyan Katolik Kilisesi’nde konser verecek olan grup, yurt dışında da konserler vermek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
FADO’NUN PRENSESİ CRISTINA BRANCO
Eleştirmenlere göre tıpkı Amalia Rodrigues’in bir şarkı sözündeki gibi “Fado’yu yaşıyor ve fado ile nefes alıyor” diye tanımlanan fado’nun Prensesi Cristina Branco, Portekiz geleneksel müziğini hem kendi ülkesinin, hem dünyaca ünlü şairlerin sözleriyle buluşturarak fado’ya yeni bir kapı açıyor. Ünlü Hollandalı şair Slauerhoff’un ve Shakespeare’in birçok şiirini fado ile bir araya getiren Branco, fado’dan her zaman beklenen acı, hasret ve çaresizlik şarkıları yerine hayattan keyif alan şarkılara imza atıyor. Branco’nun fado konseri 11 Mayıs Cuma günü Mersin Kültür Merkezi’nde…
MERSİN’İ BU KEZ GÜNEŞ DEĞİL DANSÇILAR KAVURACAK
DÜNYA SALON DANS ŞAMPİYONALARI
Dünyanın en başarılı takım dansçıları olarak bilinen Braunschweiger Tanz-Sport-Club’ın dünya salon dans şampiyonları, 12 Mayıs’ta Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda samba, salsa, cha cha cha, tango ve rumba danslarından örnekler sunacak. Türkiye’de ilk kez Festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak olan ekip, 8 Dünya Şampiyonluğu, 10 Avrupa Şampiyonluğu ve 14 Alman Şampiyonluğu unvanını kazandı, 2011 yılında da Dünya Salon Dans Şampiyonluğu’nu elde etti. Duygusal performanslarını öne çıkartmada en iyiler arasında gösterilen ekip, Alman ve Avrupa televizyonları aracılığıyla geniş izleyici kitlesi tarafından izleniyor.
POLONYALI CAZ ÜSTADINDAN MODERN CAZ YORUMLARI
Polonyalı caz üstadı, besteci ve eğitimci Artur Dutkiewicz, 14 Mayıs’ta Mersin Kültür Merkezi Şeref Salonu’nda vereceği piyona resitali ile izleyenleri büyüleyecek. Artur Dutkiewicz Trio ile modern caz yorumları gerçekleştiren sanatçı; Cannes, Varşova Ulusal Filarmoni, Opera Paris, Londra, Pekin Ulusal Operası, Selanik Filarmoni, Prag Ulusal Filarmoni, Şam Ulusal Operası’nın yanı sıra Berlin, Viyana, Moskova, St. Petersburg, Roma, Amman, Hong Kong, Kanton, Lyon, Lima ve Los Angeles ‘ta konserler verdi, dünyanın birçok saygın caz festivallerinde yer aldı.
ST. PAUL MÜZESİ’NDE TARİH MÜZİKLE CANLANACAK
Ülkemizin üç değerli müzisyenini bir araya getiren Tanini Trio Grubu, yurt içi ve dışında verdiği konserlerle göz doldurdu. Müziğin evrensel boyutunu doğu müziğiyle sentezlemeleri en önemli özellikleri. Kendilerine özgü stilleri ile ülkemizin tanıtımında da önemli rol üstlenen grup, 15 Mayıs’ta bu kez tarihin en önemli merkezlerinden biri olan Tarsus’taki St. Paul Müzesi’nde Mersin Uluslararası Müzik Festivali için çalacak.