Taylan Akdağ: Formsuz Mekan

taylan-akdag-formsuz-mekanSanatçı Taylan AKDAĞ, Aralık 2014′teki ”Güncel Yaşam Dizisi” anlatımının ardından bu kez, yine kent vurgularının yer aldığı ”Formsuz Mekan” adlı sergisiyle mekanın içerisinde aşkın (trancendental) hale gelen formları ele alıyor. Ana tema, kentsel mekanda, insanlar arası sosyal etkileşimden uzak ilişkilerin, Plastik Sanatların kendine özgü kaygı, form ve malzemeleriyle izleyiciye aktarılması..

G. Simmel, insanların öğrenilmiş davranış şekillerini Sosyolojiye özgü bir ”form” olarak yorumlar. İşte bu formlar, kentsel mekan aracılığı ile insanlar arası ilişki ve etkileşime dönüşüyor ve bu kentsel formlar sadece bu kentsel yapı ya da mekanlarda vuku buluyor. Bu öyle bir kentsel mekan ki; birbirinden farklı bireyler farklı şekillerde metropol tipi kişilik geliştiriyor. Bu, bireyin kendisini tehdit eden ve aykırılıklarıyla kendisini köksüz bırakacak dışsal çevresine karşı geliştirdiği koruyucu bir organ.[1]
Sanatçımız da, kendine özgü stili ile oluşturduğu formlar aracılığıyla, insanlar arası ilişkileri kendi üslubu ve figüratif çizimleri ile izleyiciye sunuyor. Keskin konturlar ile oluşturduğu formlarda Sanatçı, izleyicinin algısını figürün kendisinden figürün içinde bulunduğu mekana doğru yıkmaya çalışıyor. Figürün içerisindeki Mimari tatlar taşıyan çizgiler, artık kendine aşkın bir yapıda, mekanın içinde hayat buluyor. Aslında Sanatçı, forma bakarken, mekanın hacim ve kavrayıcılığında izleyicinin kendini kaybetmesini hedefliyor. Formdaki keskin konturlar ve renkteki zıtlıklar bu hissin uyanışını sağlıyor. Bir nevi, Simmel’in insanları gibi, Akdağ’ın sanat objeleri de, ancak kendi mekanında anlam buluyor. O mekan ki; tıpkı insan ilişkileri gibi parçalara bölünüyor, algıyı parçalıyor. Tıpkı, metropolün insan ilişkilerinin kaygan ve istikrarsız yapısının insan kimliği ve kendine yönelik algısını parçaladığı gibi…

09-16 Haziran 2014 ART SUITES GALLERY BODRUM – YALIKAVAK

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.