Mobilya Tasarım Yarışması 2013
Başarılı tasarımcılarla üretici firmaları buluşturup yurt dışına ihraç edilebilir niteliklerde ürünlerin ortaya çıkarılmasına ön ayak olma amacını taşıyan “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın altıncısının ödül töreni 16 Mart 2013 tarihinde Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü, İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da teşrifi ile 16 Mart 2013 Cumartesi günü İstanbul’da Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında 942 başvurunun olduğu yarışma sonucunda 23 tasarım sahibi toplam 82.500 TL ödül için yarışmıştır.
Türkiye’de tasarım alanında katılımı en yüksek yarışma olan söz konusu yarışma ev, ofis, mutfak-banyo ve akıllı mobilyalar olmak üzere 4 ana tema ile profesyonel-uygulayıcı, lisans öğrencileri ve ilk-orta öğretim öğrencileri olmak üzere 3 ayrı kategoride düzenlenmektedir.
6.Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’na 942 tasarım başvuruda bulunulmuştur. Söz konusu tasarımlar arasından 103 adeti ikinci aşamaya kalırken, 23 tanesi toplam 82.500 TL’lik ödülün sahibi olmuştur.
Sadece Türkiye değil, Fransa, İtalya, Almanya ve KKTC’de eğitim gören ya da yaşayan Türk vatandaşları da tasarımlarıyla anılan yarışmaya başvuru yaparak ilgilerini açıkça ortaya koymaktadır.
Yarışma Asli Jüri Üyeleri tasarımın Türkiye’deki duayenlerinden oluşmaktadır: Prof. Dr. Önder Küçükerman’ın Jüri Başkanlığını yürüttüğü yarışmada Reşit Soley, Aziz Sarıyer, Jan Nahum, Mustafa Toner, Kaan Dericioğlu, Ahmet Kaleli, Didem Çapa, Fatih Kıral, Murat ARMAĞAN ve Renan GÖKYAY Asli Jüri Üyeleri olarak görev yapmaktadır.
İlk düzenlendiği yıl olan 2008′den bu yana başvuru sayısı her yıl artan yarışma TRT, Mimarlar Odası, İç Mimarlar Odası ve Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından desteklenmektedir.
Her yıl sponsorluklarıyla yarışmada verilen ödüllere katkı sağlayan firmalar arasında ise 2013 yılında Lazzoni, Atagür, Bürotime, Gentaş, Ersa, Emohome ve Sanset İkoor yer almıştır.
Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması’nın diğer tasarım yarışmalarından en büyük farkı mobilya sektörünün tamamını kapsayan nitelikte (ev, ofis, mutfak banyo ve akıllı mobilyalar) bir yarışma olması, yapılan tasarımların üretimlerle hayata geçirilmesi, ödül alan tasarımcılardan birinin ihracatçı firmalarımızdan birinde çalışmaya başlamış olması, yine ödül alan tasarımcılardan birinin devlet desteği ile İtalya-Domus Akademi’de 1 yıllık yüksek lisans eğitimi almış olması, bir diğerinin ABD’nin en önemli tasarım okulu olan CCS College’de okuyor olması ve ilk eğitim alan öğrencimizin sponsor firmalarımızdan birinde işe başlamış olmasıdır. Genç nesilleri tasarım fikri ile buluşturan yarışma sonucunda ortaya çıkan tüm bu gelişmeler tasarım ile sektörün buluşmasını ve ihracata yeni tasarımlarla güç kazandırılması amacına çok büyük adımlarla hizmet edildiğinin en açık göstergesidir.
İlk ve orta öğretim öğrencilerini de ayrı bir kategoride toplayan yarışma kapsamında; tasarım alanında geleceğin tasarımcılarının yetişmesi için uzun vadeli bir yatırım yapılmaktadır. Tüm bunlar gözönüne alındığında, dünya mobilya sanayinde Türkiye’nin de söz sahibi olabilmesi ve Türk mobilya sektörünün hak ettiği şekilde diğer ülke pazarlarından pay alabilmesi için “Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın önemi büyüktür.
Bu itibarla yarışma ile ilgili tüm bilgiler daha net anlaşılabilmesini teminen aşağıda sıralanmıştır:
“İhracatçı Birlikleri-Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın ilki 2008 yılında düzenlenmiş, 2013 yılında altıncısı organize edilmiştir.
Yarışmaya Katkı Sağlayan Kuruluşlar: Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü, TİM işbirliği, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri organizatörlüğü ve İstanbul İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin katkısıyla düzenlenmektedir.
Yarışmanın Amaçları: “İhracatçı Birlikleri-Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması”nın amaçları;
Türkiye’de mobilya sektörünün ihracatını artırmak,
Özellikle KOBİ’lerin ihracat yapmalarının tek yolu olan tasarımla buluşmalarını sağlamak,
Mobilya firmalarının tasarım çalışmalarıyla gerçek potansiyelini ortaya çıkarmak,
Mobilya ihracatında rekabet sağlayıcı çözümler üretmek,
Sektörün rekabet gücünü artırmak,
Sektörün imkân ve sıkıntılarını avantaj haline dönüştürecek çözümler üretmek ve
Sektörün gelişimine tasarımın sektör için önemini vurgulayarak katkıda bulunmaktır.
Yarışmayı Destekleyen Kuruluşlar: TRT, Mimarlar Odası, İçmimarlar Odası, Yaratıcı Çocuklar Derneği, Boyut Yayın Grubu
Yarışmanın 2013 Yılı Sponsorları: Lazzoni, Atagür, Bürotime, Gentaş, Ersa, Emohome, Sanset İkoor
Katılan Yarışmacı Sayısı:
2013 yılında 942 tasarımla başvuru yapılmıştır.
2012 yılında 808
2011 yılında 620
2010 yılında 680
2009 yılında 455
2008 yılında 264
Ödül Kategorileri: Yarışmada Ev, Ofis, Mutfak-Banyo ve Akıllı Mobilyalar olmak üzere 4 ayrı temada ve Profesyonel ve Uygulayıcı, Lisans Öğrencisi ve İlk-Orta Öğretim Öğrencisi olmak üzere 3 ayrı kategoride ödül verilmiştir.
2012 Yılı Yarışma Takvimi: Ödül Töreni 16 Mart 2013 tarihinde Rahmi Koç Müzesi-İSTANBUL’da yapılmıştır.
Son Yorumlar