”Amak-ı Hayal”ın kutsal katında Fantastik Realizm
Türk Fantastik Realizm Sanat Akımı’ nın seçkin isimleri Erol Deneç, İsmet Yedikardeş,Can Emed, Kenan Böğürcü, Mualla Arkan, Hakan Kamışoğlu, Kashmir Ömer, Perihan Koca, Canan İşcan ilk kez Amak-ı Hayal Karma Resim Sergisi kapsamında 23 Mayıs-6 Haziran tarihleri arasında bir araya geliyorlar.
İlhamlarını 1908 yılında Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi tarafından yazılmış Amak-ı Hayal kitabının eşsiz hikayelerinden alan sanatçılar, yazarın da kitabında dışa vurduğu, tasavvuf felsefesindeki Vahdet-i Vücud (Varlığın Birliği) bilgisinin derinliğini yansıtan resimlerini Park Art Istanbul aracılığıyla sergilemeye hazırlanıyorlar.(*)
Fantastik Realizm’in dünya çapında en önemli temsilcilerinden biri olan ve akımın kurucusu Avusturyalı Prof. Ernst Fuchs ile 1964 yılından itibaren bizzat çalışan Erol Deneç, ülkemizde henüz yeterince tanınmayan akıma öncülük ediyor
. Sanatçılar ortak hazırladıkları bildiride diyorlar ki; ”Sanat geçmişten kopuk olmamalı, günümüze hitap etmeli, geleceğe dönük olmalı ve insanlığı ileriye taşımalıdır”. Üstad Erol Deneç’in sözlerinde olduğu gibi Sanatı, sanat için yapmaya çalışan yeteneklerin, içteki yangını, feryadı, duyguları tuvallere döktüğü, renkleriyle, elleriyle şekillendirdiği eserlerle dünyaya açılan ortak penceresidir. Sanat , isteklere, ticari kaygılara, şöhret ve taleplere göre şekil almamalıdır. Sanat diye estetikten uzak, yetenek belirtisi olmayan ya da diğer unsurları eksik olan yapıtları sunmak yanlış algılar yerleştirebileceği gibi insanlığa da haksızlıktır. Sanatı anlamak da beli bir kültür ve idrak gerektirir.
Zamanımızda birçok …izmler, sanat dalı bayrağını açmış durumda. Fantastik Realizm o aşamalardan geçtiği için her bir ekolü sevip, tasdik eder. Madde ötesi boyutumuzun realitesi olan Fantastik Realizmi benimseyen onbinlerce sanatçı dünyanın bir çok ülkesinde yer almaktadır. Fantastik sanatçılar teknikte daha Virtiözdürler. Mistik, Ezoterik bağlantılı konuları daha gizemlidir. Sürrealizmin bir üst aşaması olarak da algılanabilir. 1950′lerde Viyana’da Prf. Ernst FUCHS Ve arkadaşları tarafından başlatılan akım bütün dünyada seviliyor, olağan üstü takdir görüyor. Fantastik Müzeler kuruluyor. Maalesef Ülkemizde yeni farkedilmeye başladı. Benzeri, zevk, görüş, duruş ve estetiği paylaşan bir grup sanatçımızın, sanatın ışığı altında birleşerek ortaya koyduğu ruhsal gezintide, Amak-ı Hayal Sergimizi sizlerle birlikte dolaşmaktan keyif ve mutluluk duyarız.”
Akım, Türkiyede doğasına uygun bir mecra bulmak için izleğini oluşturuyor. Anlayacağımız dilden konuşmak gerekirse Fantastik Realistler bir nevi ”meczub” sanatçılardır. Sûfiye dilinde meczup kişi tüm olaylara hakikat ve marifet açısından bakar. Değerlendirme sözlerini de hakikat ve marifet mantığı ile dile getirir. Bu nedenle Doğu sanatı öteden beri görünenin ötesinde aşkın bir ifade gücüne sahipken, Batı , Tanrı kavramını bile antropomorfizm ötesine taşıyamamış, görünenin duvarlarını yıkamamıştı.
Sergiye adını veren kitabta dillendirildiği gibi; ” keramet aklın sınırlarını kaldırmaktadır”. Doğaçlamanın gücüne zarar vereceğinden önceden eskiz hazırlanmaz. Başlarken elbette zihinsel bir harita var ama ruhun yolculuğunda sonucu tam olarak kestirmek mümkün değil. Zihnin odalarında farklı parçalar bir araya geldiğinde yaşayan bir organizma meydana geliyor. Tıpkı ”gayb(bilinmeyen)’e iman etmek gibi eserin ”bilinmeyen” bir nitelik kazanması büyük bir rütbedir. İnsan, bilmediğini eskitemediğine göre resimlerimiz bizden çok uzun yaşayacaklar.
Fizik kanunlarıyla izah edilemeyen, tüm fiziksel tanımlamaların yıkıldığı bambaşka dünyalar…Orada bin yüz bir yüz, bir yüz bin yüzdür.Tek olanı farklı renklerle farklı biçimlerle anlatmak, sanatın diliyle ”Raci” olmak için… 23 Mayıs 2014 19:30′da yapılacak olan küçük bir kutlama ile kapılarını açacak olan sergi 6 Haziran 2014′ e kadar Kadıköy’ ün en büyük sanat galerisi olan Gallery Park Art İstanbul’da gezilebilecek.
Kenan Böğürcü-09.05.2014
***
(*) Gallery Park Art İstanbul basın bildirisidir.
A: Osmanağa Mh. Yoğurtçu Park Cd. No:44/B P.K. 34714 Kadıköy İstanbul
T: +90 216 5509175 Fx: +90 216 5509176
Pazar ve Pazartesi hariç her gün 10:00 – 19:00 arası açıktır.
Son Yorumlar