Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü: Yusuf Bilge’nin

yusuf-bilgeHer yıl bir şaire verilen Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi Yusuf Bilge oldu. ESKADER’in düzenlediği “Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü”nün töreni, 2 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te Tanpınar Müzesi’nde gerçekleşecek. Törende, Bilge’ye ödülü verilecek.

Her yıl bir şaire verilen Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nün bu yılki sahibi Yusuf Bilge oldu. Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER)’nin Orhan Şaik Gökyay’ın manevi oğlu ve öğrencisi Kudret Ünal’ın himayesinde düzenlediği “Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü” dün sonuçlandı. Prof. Dr. Prof. Dr. Durali Yılmaz, Kudret Ünal, Ahmet Özdemir, İsa Kocakaplan, Şerif Aydemir ve Mehmet Nuri Yardım’dan oluşan seçici kurul, dün nihai karar için toplandı. Daha önce kendilerine ulaşan basılmış şiir kitaplarını inceleyen jüri, bu yıl Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’nün, Yusuf Bilge’ye verilmesini oy birliği ile kararlaştırdı. “Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü”nün töreni 2 Aralık Pazartesi günü saat 14.00’te Ahmet Hamdi Tanpınar Müzesi’nde (Alayköşkü) gerçekleşecek. Ödül Töreninde, Bilge’ye bir başka usta şair tarafından beratı verilecek. Törende, dinleyicilere Yusuf Bilge’nin şiir kitapları da armağan edilecek.

Her yıl gerçekleşen Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü bu yıldan itibaren ESKADER tarafından düzenleniyor. Bu yıl Ödül için 28 şairimizin şiir kitapları ESKADER’e gönderildi. Diğer bazı usta şairlerimizin de katıldığı yarışmaya gönderilen eserler büyük bir titizlikle incelendi. Seçici Kurul, Orhan Şaik Gökyay’ın şiir anlayışı ve tarzına yakın olması dolayısıyla Yusuf Bilge’ye ödülün verilmesini oybirliği ile kararlaştırdı. Şair Bilge bu ödüle, 2010’da yayımlanan Sıla Boyutu isimli eseri ile hak kazanmış oldu.

ŞİİRE ADANMIŞ ÖMÜR

Şair Yusuf Bilge (Özboyacı), 1 Ağustos 1952 tarihinde Isparta Yalvaç’ta doğdu. Babası M. Ali Bey Leblebiciler Mahallesi Boyacılar sülalesinden, annesi Dürdane Hanım Kaş Mahallesi Hacıbeyler’dendir. İlkokulu Gelendost ilçesinde, ortaokul ve liseyi Yalvaç’ta okudu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan 1975 yılında mezun oldu. Başbakanlık Personel Dairesi’nde Kontrolör olarak çalıştı. Toprak Tarım Reformu Müsteşarlığı Urfa ve Konya birimlerinde Araştırma-Eğitim Uzmanlığı yaptı. Beş yıllık devlet hizmetinde bulunduktan sonra istifa ederek serbest ticarete atıldı. Orman ürünleri, tekstil ve oto lpg dönüşümü üzerine girişimleri oldu. Bu arada İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Sosyal Yapı ve Sosyal Değişme üzerine Yüksek Lisans eğitimi aldı. Balkanlardan Türk Göçleri ve Göç Sosyolojisi konulu tezini hazırladı. 2006 yılında emekliye ayrılarak kendisini tamamen edebî çalışmalara verdi. 1983’ten bu yana İstanbul’da ikamet ediyor. Evli ve dört çocuk babasıdır. Aydınlar Ocağı, Türk Ocağı, ESKADER, TYB ve İLESAM üyeliklerinin yanı sıra Turan Kültür Vakfı’nın da kurucu üyesidir.

Yusuf Bilge’nin edebî anlayışı Yahya Kemal çizgisinde “kökü mâzide olan âtiyiz” özdeyişine yatkındır. Şiiri fazlalıklarından arınmış, en üst sanat olarak kabul eder. Ona göre şiir, sanatların sanatıdır ve kalıcı olanın peşine düşmelidir. Türk edebiyatını bütün dönemleri ve anlatım biçimleriyle kesintisiz bir süreç olarak kabullenir ve sever. Şiirleri ve yazıları, 1968 den günümüze çeşitli dergi ve gazetelerde yer almıştır. Bilge-Oğuz Yayınevi tarafından 2010 yılında yayınlanmış iki kitabı bulunuyor: Sıla Boyutu ve Uyan Türk Destanı. Yusuf Bilge’nin şiir ve yazıları, köşeyazarı olduğu Sanatalemi.net’te yayımlamaktadır.

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.