İstanbul Caz Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü 2013
20. İstanbul Caz Festivali’nin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü, caza uzun yıllar emek vermiş iki isme, müzisyen ve orkestra şefi Durul Gence ile müzisyen Hasan Kocamaz’a sunuldu.
4 Temmuz Perşembe akşamı festivalin bu yılki yeni mekânlarından Avusturya Başkonsolosluğu / Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilen geceye katılamayan Hasan Kocamaz’ın ödülü kızı Ayşe Kocamaz Mortaş’a takdim edildi. Anthony Strong konseri öncesinde gerçekleştirilen gecede, İstanbul Caz Festivali Direktörü Pelin Opcin’in takdim ettiği Durul Gence ise ödülünü İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in elinden aldı. Gence ödülünü alırken “Herbie Mann’ın İstanbul konserinde onunla birlikte sahnede olmamı teklif ettiği an kariyerimin doruk noktasıydı. 20 yıl önce başladığım eğitimcilik serüveni de bana bu ülkede yetişen usta müzisyenleri daha iyi takdir edebilecek kuşaklar yetiştirmeme fırsat verdi. Öğrencilerimin, caz ve müzik dünyasında kazandığım deneyimlerimi aktaracağım bir kitap yazmam konusundaki istekleri o yıllarda başladı. Yıllardır üzerinde çalıştığım bu kitabı tamamladığım zaman bu ödülü gerçekten hak etmiş olacağım.” dedi.
Müzik hayatına 1954 yılında girdiği Deniz Harp Okulu’nda davul çalmaya başlayarak atılan Durul Gence, 1970 yılında yaptığı Şeyh Şamil plağı ile dinleyici kitlesini genişletti. “İstanbul Express” ve “Asia Minor Mission” gibi topluluklarla çalışan, Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Gönül Yazar, Alpay, Tanju Okan, Ertan Anapa gibi sanatçılara eşlik eden Durul Gence’nin yurt dışında birlikte çalıştığı müzisyenler arasında Herb Geller, Sonny Sharock, Bertice Reading, Four Pennies, Lili Ivanova, Mads Vinding, Peter Bastian, Anders Koppel, Herbie Mann gibi isimler yer alıyor. ODTÜ ve Hacettepe üniversitelerinde insan, müzik ve caz üzerine dersler veren Gence, Bilgehan Erten (klavye), Atilla Şentin (üflemeli ve vurmalı çalgılar) ve Murat Ulus (bas)’tan oluşan DG-4 adlı grubu ile de konserler veriyor
1928 yılında İstanbul’da doğan Hasan Kocamaz, caz müziğiyle Galatasaray Lisesi’ndeki öğrenimi sırasında tanıştı. Ağız armonikası ile müziğe başlayan ve 1959 yılında Paris’te yapılan ağız armonikası yarışmasında birincilik ödülü kazanan Hasan Kocamaz, 1950’li yılların sonunda Cüneyt Sermet’in de desteğiyle trompet çalmaya başladı. Kocamaz, Yavuz Özışık, Tülay German, Erol Büyükburç, Necdet Karar gibi dönemin ünlü caz müzisyenleriyle çalıştı. Swing müziğinin Türkiye’de gelişimine büyük katkılarda bulunan armonika ustası Kocamaz, aynı zamanda İstanbul Bebek’te Türkiye’nin ilk caz kulübünü de açtı.
Gecede ayrıca, İstanbul Caz Festivali’ne en yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Amplio Gayrımenkul Yatırım, Merck İlaç Ecza ve Kimya, Matraş ile festivalin konaklama sponsoru Mart İstanbul Hotel ve festival sponsoru Garanti Bankası yetkililerine birer teşekkür plaketi sunuldu.
Son Yorumlar