ÇAĞDAŞ SANATLAR VAKFI ÇAĞSAV

cagsav_1
Picture 1 of 1

Çağdaş Sanatlar Vakfı

Adres: Cevizlidere, Ceyhun Atıf Kansu Caddesi, 1246. Sokak Güzelyurt Apt. No:3/3 Balgat – Ankara

Telefon: (312) 473 60 62

Fax: (312) 473 60 63

E-Posta:

Web: www.cagsav.org

Her şey, 1999 sonbaharında birkaç aydının kendi aralarındaki sohbetlerde başladı. Acaba yakındıkları kültür-sanat ortamını zenginleştirmek, sorunları aşabilmek, bir çağdaş müze kurulmasını sağlayabilmek, hantal devleti bu konularda harekete geçirmek için ne yapılabilirdi?

O sırada T.C. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Aydın Esen, Gazeteci-Yazar Şefik Kahramankaptan ile gene o tarihte Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Başkanı olan Ressam Gültekin Serbest’in sohbetleri “bir vakıf için nabız yoklama” kararıyla sonuçlandı.

Bu nabız yoklaması için, eşi de Gazili bir ressam olan ve TC. Merkez Bankası’nın sanata katkılarında önemli payı bulunan Aydın Esen, bir akşam yemeği düzenledi. Sanatçılar, üniversite öğretim üyeleri, iş adamları, koleksiyonerlerin katıldığı bu yemekte sohbet, yıllardır değişik ortamlarda seslendirilen “çağdaş sanatlar müzesi” gereksinimi üzerinde koyulaştı. Sonuçta, fikir birliğiyle bir vakıf kurulması benimsendi. Girişimciler Kurulu olarak, Aydın Esen, Şefik Kahramankaptan, Gültekin Serbest, Dr. Kıymet Giray, Güven Dinçer ve Doç. Hasip Pektaş görevlendirildi.

Bürokratik ve hukuksal işlemlerin ağır yürüdüğü Türkiye’de altı ay gibi kısa sayılabilecek bir sürede Çağdaş Sanatlar Vakfı-ÇAĞSAV’ın resmi kuruluşu ile ilgili işlemler tamamlandı. Kısa sürede vakıf senedi hazırlandı, kurucu adayları saptandı. 12 Ocak 2000′de TC. Merkez Bankası Eğitim Tesisleri Konferans Salonu’nda kurucu adaylarına vakfın tanıtımı yapıldı ve hazır bulundurulan noter huzurunda vakıf senedine ilk imzalar atıldı. Bu toplantıda vakıf senedi gereği 7 kişiden oluşan ve Murat Balkan’ın eklendiği geçici yönetim kurulu da onaylandı

Kurucular Kurulu’nda iş adamlarının, ilgili üniversite öğretim üyelerinin yanısıra Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği, Ankara Enstitüsü Vakfı, Ankaralılar Vakfı, Ankara Exlibris Derneği, Kurtuluş Yayınları, Vakıfbank, Şekerbank gibi kuruluşların tüzel kişilik olarak veya yöneticileriyle temsil edilmeleri, ÇAĞSAV’ın oluşuma ne denli kucaklayıcı anlayışla yaklaştığının bir göstergesiydi.

Haftada bir kez toplanan, düzenli oturumlarının yanı sıra ikili-üçlü çalışma ve temaslarda bulunan Yönetim Kurulu, müze kuruluşu konusunda önemli mesafe kaydetti.

Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay, ÇAĞSAV yöneticilerini kabulünde bu oluşumdan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, devletin tek başına her konuya yetişemediğini, gönüllü sivil kuruluşlarla işbirliğini gerekli gördüklerini söyledi. Adliye ile CSO binaları arasında yer alan tarihî cer atölyelerinin restorasyonu ile ilgili çalışmaları başlatan Talay, burada gerçekleştirilecek yeni sanatsal yapılanma için bakanlıkla ÇAĞSAV arasında bir protokol imzalanarak, yapılanma ve işletmenin ÇAĞSAV tarafından gerçekleştirilmesini uygun gördüklerini bildirdi. Restorasyon çalışmalarına başlandı ancak Kültür Bakanlığı, protokol imzası konusunda, “binanın bitmesinden sonra konuyu yeniden görüşme” yönünde bir tutum sergilemeye başladı.

Binanın restorasyon çalışmaları sürerken, 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri yapıldı. ÇAĞSAV Yönetim Kurulu , yeni hükümetin kuruluşundan hemen sonra Kültür Bakanı Doç.Dr. Hüseyin Çelik’i de ziyaret etti. Kültür Bakanı, Ankara ve İstanbul’da birer modern sanatlar müzesi kuruluşunun kendilerinin de amaçları arasında bulunduğunu, bu konuda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. ÇAĞSAV, müzenun oluşturulması için Kültür bakanlığı nezdinde temaslarını sürdürüyor.

Yönetimsel çalışmalarını Kavaklıdere’de bir dairede sürdüren ÇAĞSAV, kendine özgü bir binaya kavuşmayı beklemeden 2000-2001 sanat sezonunda kamuya açık sergi ve bilimsel toplantılar düzenlenmeye başladı.

12 Eylül 2000′de Çağdaş Japon Sanatı-2000 sergisini açan vakıf, 2001′in ilk etkinliği olarak da, Ocak ayında Çağdaş İngiliz Sanatı’ndan Bir Kesit sergisini düzenledi. 2002’de Çağdaş Japon Sanatı’ndan yeni bir kesit sergilendi.

Ancak ÇAĞSAV’ın en fazla ses getiren etkinliği Ankara’da ilk kez bir “sanat fuarı” düzenlemesi oldu. ANKART 2001 ve 2002 yıllarında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin tüm galerilerinde İstanbul, Ankara, İzmir ve Mersin’den 50 dolayında galerinin katılımıyla açıldı. Fuar sırasında çeşitli, paneller, söyleşiler ve dinletiler de düzenlendi. Halen 15-20 Nisan 2003 tarihleri arasında açılacak olan ANKART 2003’ün çalışmaları sürdürülüyor.

(*) ÇAĞSAV Bülteni 2001’de yayımlanmıştır.

3 Yorum

  1. blueangel diyor ki:

    Ankart 2011-Ankara Sanat Fuarı, 9 Nisan 2011 Cumartesi günü Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde, siz sanatseverlerle buluşuyor.Etkinlikte, biz de Yağmur Sanat Galerisi olarak, sanatçılarımız, Fabien Nizam Güner (FR-Heykel), René Berthet (FR-Resim),Işıl Özışık (Resim) ve Tanju Özışık (Resim) ile,2.Kat C-7 Standında sizlerle birlikteyiz.Sanatla soluk alacağımız bu günlerde sizinle karşılaşmak bizi çok mutlu edecektir.

    Çağsav-Ankart 2011 Sanat Fuarı
    Yer : Çankaya Belediyesi
    Çağdaş Sanatlar Merkezi
    Kennedy Cad. No:4
    Kavaklıdere-Ankara
    2. Kat.C-7 Standı
    Yağmur Sanat Galerisi
    Nural Yağmur
    Galeri: Simon Bolivar Cad.Ebuzziya Tevfik Sok.
    Nisan Apt. No:20/3
    Çankaya-Ankara
    Tel : 0312 442 32 99
    Gsm : 0505 566 10 25

    Cevaplamak için giriş yapın
  2. aysmmm diyor ki:

    Kamuoyuna ve Basına Açıklama
    4 Şubat 2011, Ankara

    “Vakfımızın 54 kurucu üyesinden biri olan, sanata ve Türkiye’nin tanıtımına uluslararası alanda katkıları nedeniyle ÇAĞSAV 2010 Onur Ödülü’ne layık görülen Mehmet Aksoy’un Kars’ta yapımı durdurulan, tamamlandığında gerçek bir sanat yapıtı olduğu herkes tarafından daha iyi anlaşılacak olan “Barış ve İnsanlık Anıtı”nın yokedilmesi çabalarıyla ilgili süreci dikkatle izliyoruz.

    Sanata yönelmiş bu girişim, Türkiye’nin uluslararası alanda imajını zedelemekte, ülkemiz hakkındaki kimi olumsuz algıları pekiştirmektedir. Bu yöndeki zararın daha da büyümemesi için, ilgilileri toplumu geren yıkım sürecini durdurmaya ve anıtın tamamlanması için gerekli katkıyı yapmaya çağrıyor, “eğlence sektörü dışındaki sanat ve sanatçıya saygı gösterilmesi gereği”nin anlaşılıp uygulanmasını diliyoruz.”

    Şefik Kahramankaptan
    ÇAĞSAV Yönetim Kurulu Başkanı

    Cevaplamak için giriş yapın
  3. Halim Utlu diyor ki:

    11. AnkArt Sanat Buluşması 9 Nisan’da ÇSM’de

    Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, kültür ve sanat etkinlikleriyle dolu yeni bir haftaya daha ev sahipliği yapıyor.Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 7 NİSAN saat:20.00′de Türkülerle Anadolu, Mehmet Üçer Konseri ve 9 NİSAN saat 18.30′da da Çağdaş Sanatlar Vakfı 11. sergisini (11. Ank’Art Sanat Buluşması) Başkent’li sanatseverler ile buluşturmaya hazırlanıyor.

    Haftanın ayrıntılı programı şöyle:

    5 NİSAN 2011/ Saat: 17.30 / Ali Dinçer’i anma programı.

    Eski Ankara Belediye Başkanı ve TBMM Başkan Vekili ‘Ali Dinçer’, ölümünün dördüncü yılında düzenlenen panelle anılacak.

    6 NİSAN 2011/ Saat: 14.00/“Günümüz ve Geleceğe Dair: Toplumcu Belediyeciliğin Dünü, Bugünü” konulu panel Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın da katılacağı panelde, toplumcu belediyecilik anlayışı uygulamaları ile bugün Çankaya Belediyesi tarafından uygulamaya konulan yeni toplumcu belediyecilik anlayışı tartışılacak.

    07 NİSAN 2011/ Saat:20.00 / Türkülerle Anadolu, Mehmet Üçer Konseri.

    1988 yılında TRT Ankara Radyosu’nun açmış olduğu sınavla yurttan sesler topluluğuna yetişmiş bağlama sanatçısı olarak giren Üçer, 1994-1997 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Eğitim ve Sağlık Daire Başkanlığı ve TRT Gençlik Korosu gibi kurumlarda bağlama eğitmenliği yaptı. Üçer,halen TRT Ankara Radyosu’nda Türk Halk Müziği saz ve ses sanatçılığı görevini sürdürüyor.

    08 NİSAN 2011/ Saat:20.00/ Bahar Konseri

    ‘Berkcan AKINCI’ (Kontr Tenor) ve ‘Kübra BİLGİLİ’ (Soprano)’nin konuk olacağı konser müzikseverlerle baharı karşılayacak.

    09-17 NİSAN 2011/Saat: 18.00/ “Çağdaş Sanatlar Vakfı Ankara 11. Sanat Buluşması / A,B,C,D,E Galerilerde sergi.

    10 NİSAN 2011/ 13.30/ Çağdaş Sanatlar Vakfı Ankara 11. Sanat Buluşması

    “Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV) Ankart 11. Ankara Sanat Buluşması” Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde sunacakları panel ve söyleşi ile sanatseverlerin karşısına çıkacak.

    Cevaplamak için giriş yapın

Yorum Yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.