Kakofoni

Türkkan - Bipolar Fractal

Türkkan – Bipolar Fractal

 Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, yeni medya alanında çalışan akademisyen Ebru Yetişkin’in ilk küratörlük çalışması olan “Kakofoni / Cacophony” başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Genç sanatçılar Pınar Yoldaş, Ozan Türkkan, Candaş Şişman ve Ayşegül Süter’in video çalışmalarının yer aldığı “Kakofoni”, 28 Aralık tarihine kadar izlenebilecek.

 Şekerbank, ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonu doğrultusunda, Açıkekran ile yeni medyanın mekansızlık özelliği sayesinde merkez dışı kentlere de çağdaş sanatı taşıyarak, sanat üretimine destek oluyor ve genç yeteneklere de kapılarını açıyor.

Bankanın bu anlayışla ev sahipliği yaptığı sergi, Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi küratörü Prof.Dr.Ali Akay’ın davetlisi olarak küratör Ebru Yetişkin’in imzasını taşıyor. Bilim-sanat-teknoloji alanında çalışan Ayşegül Süter, Ozan Türkkan, Candaş Şişman ve Pınar Yoldaş’ın video işlerinden oluşan “Kakofoni” başlıklı sergi ile gürültü ve uyumsuzlukla birlikte ortaya çıkan güncel var oluş halleri ortaya konuyor. Antik Yunanca’da ‘kakos’ “kötü” ve ‘phon?’ “ses” sözcüklerinin birleşimine dayanan ‘kakofoni’; uyumsuzlardan ve yönetilmezlerden oluşuyor. Sanatsal, bilimsel ve teknolojik bir müdahale olarak “kakofoni” hata veren hallerin içindeki uyumsuz ve yönetilmez seslerin özgünlüğünü açığa çıkarıyor. Yaşamlarımız gibi, hata veren sistemlerin nasıl çalıştığına yoğunlaşan sergi projesi, izleyiciyi beyinleri yoran seslerin ve deneyimlerin arasında karanlıktan çıkan ışık ve renkler aracılığıyla, hayata sürekli yeniden tutunmaya ve dünya için var olmayı öneren olumlu bir bakışa yönlendirmeyi hedefliyor.

 Meriç Uluşahin:”Genç sanatçıları ve yerel yetenekleri destekliyoruz”

Sergi açılışını yapan Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, Açıkekran’ın kuruluş amaçları arasında genç sanatçıların ve yerel yeteneklerin destekleneceği projeler gerçekleştirme hedefi de bulunduğunu belirterek, “Metropollerde kapalı kalan güncel sanatın Türkiye geneline genişlemesine katkıda bulunmak ve henüz herhangi bir sanat merkezi, müzesi, galerisi olmayan kentlere de çağdaş sanatı taşımak, Açıkekran’ın en önemli hedefi oldu. Açıkekran fikrini hayata geçirirken aynı zamanda genç sanatçılar ve yeni medya alanında çalışmayı düşleyen küratörlere, kendi projelerini gerçekleştirmek üzere destek vermeyi de amaçlamıştık. Önümüzdeki dönemde de yeni projelerle bu desteği sürdürmeye devam etmeyi hedefliyoruz” dedi.

 Ebru Yetişkin:”Açıkekran ile çalışma fırsatı bulmaktan çok mutluyum”

Küratör Ebru Yetişkin ise ilk sergisiyle ilgili olarak; “Yeni medya sanatları alanında küratörlük yapmak, bilim, sanat ve teknoloji alanında üretim yapan bir araştırmacı için keşfedilecek birçok soru ile dolu. Nedeni ise yeni medya teknolojilerinin önerdiği başka üretim yollarını yaratmak, paylaşmak ve çoğaltmakla ilgili. Bu nedenle dünyanın önde gelen kurum ve etkinliklerinde başarı kazanmış genç ve yaratıcı sanatçılarla bu heyecanı ve zihniyeti paylaşarak Türkiye’nin bu alanda uzmanlaşma iddiasını taşıyan tek sanat kurumu olan Açıkekran ile çalışma fırsatı bulmaktan çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

Kakofoni kavramının içerdiği mesajlarla ilgili olarak Ebru Yetişkin şunları söyledi:

Günümüz dünyasında anlamlar, üst üste yağan mesajlar, haberler ve tartışmaların enformasyon bombardımanı altında giderek bulanıklaşıyor. Anlamların içi boşaltılarak kaygan ve akışkan yüzeylerde toplumsal ilişkiler yaşanıyor. Yaşamın içindeki soruları ve sorunları anlamlandırmaya çalışırken, konudan konuya atlayan ve bir türlü odaklanmak bilmeyen rahatsız edici pek çok durumla baş etmek zorunda kalıyoruz. Bu anlamlandırma işi, bitmek bilmeyen ve tasarlanarak bitkinleştiren bir “gürültü” yaratıyor. Bu gürültü ise “atık” olarak değerlendiriliyor. Sanatsal, bilimsel ve teknolojik bir müdahale olarak “kakofoni”, bu hata veren hallerin içindeki uyumsuz ve yönetilmez seslerin özgünlüğünü açığa çıkarıyor. Yaşamlarımız gibi, hata veren sistemlerin nasıl çalıştığını bize yeniden sunuyor. Beynimizi yoran seslerin ve deneyimlerin arasında, karanlıktan çıkan ışık, ses ve renkler, hayata tutunmayı ve dünya için var olmayı öneren olumlu bir bakışı yeniden üretiyor.”

Teşvikiye’den tüm Türkiye’ye

Sergide yer alan Ozan Türkkan’a ait video çalışması, Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’yle eş zamanlı olarak, Şekerbank’ın İstanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Kırklareli-Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum ve Mardin olmak üzere Türkiye genelindeki 8 şubesinde gösteriliyor.

Türkiye’nin genç yeni medya sanatçılarını bir araya getiren “Kakofoni / Cacophony” başlıklı serginin tamamı, Şekerbank’ın İstanbul Teşvikiye’de bulunan Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde, 28 Aralık 2013’e dek görülebilir.

 

Detaylı Bilgi ve Görsel İçin
Arzu Mildan /Medya İlişkileri Direktörü
Effect Halkla İlişkiler
TEL: 0216 474 00 04 GSM: 0532 484 12 69

———————————————————————————————

Şekerbank Açıkekran hakkında:

Şekerbank, sektöründe kurumsal sorumluluk alanında birçok ilke imza atmış ve 80’li yıllarda ilk banka sanat galerilerinden birini faaliyete geçirmiştir. Kültürel gelişmeyi, toplumsal kalkınmanın bir parçası olarak gören Şekerbank, ‘Anadolu Bankacılığı’ misyonuyla merkez dışını da içine alan tabana yaygın bir profile ulaşma hedefiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Şekerbank bu strateji doğrultusunda hayata geçirdiği ve 2011 yılında ‘Açıkekran’ ismiyle başlattığı “yeni medya sanatları” alanındaki projesi kapsamında, çağdaş sanatı Anadolu’ya ulaştırıyor.
Prof. Dr. Ali Akay’ın küratörlüğünde, çağdaş sanat alanının önemli sanatçı ve yapıtlarını ağırlayan Açıkekran, Şekerbank şubelerinde de çalışanlardan müşterilere, bankanın farklı sosyal paydaşları ile buluşarak, sanatın ortak dilini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Şekerbank’ın bu rasyonelden hareketle, çağdaş sanatı geniş kitlelere ulaştırmak için oluşturduğu sanat platformu Açıkekran, aynı zamanda Türkiye’nin yeni medya alanına odaklı ilk ve tek galerisi olma özelliğini taşıyor. Teşvikiye’deki Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi ile eş zamanlı olarak özel monitörler aracılığıyla, her sergiden bir yapıt Şekerbank şubelerine taşınıyor. Yeni medya teknolojileri ile üretilmiş çağdaş sanat yapıtları böylelikle, İstanbul Feneryolu, Ankara Küçükesat ve Çankaya, Kırklareli- Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum ile Mardin olmak üzere, 7 ildeki Şekerbank şubelerinde 24 saat izlenebiliyor.

Sanat üretimine destek vermeyi, üretime ve üretene desteğin bir parçası olarak gören Şekerbank, Açıkekran ile Türkiye genelindeki genç sanatçıların ve yerel yeteneklerin destekleneceği projeler gerçekleştirmeyi hedefliyor. Stratejik açıdan geniş kapsamlı bir kültürel faaliyet ve toplumu sanata yakınlaştıran bir proje olarak değerlendirilebilecek olan Açıkekran, gerek Türkiye’nin gerekse dünyanın önde gelen sanatçılarını ağırlamaktadır.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi

Teşvikiye Cad. Karaosmanoğlu Apt. 37/1 Nişantaşı İstanbul, TR

0212 230 74 92 / 

 Küratör Ebru Yetişkin Hakkında:

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sosyoloji ve medya dersleri veren Ebru Yetişkin neokolonyalizmin güncel halleri ile bilim, sanat ve teknoloji ilişkileri üzerinde çalışıyor. Yetişkin, ilk küratöryal denemesini “kakofoni” kavramı ile birlikte inşa ediyor. New York Üniversitesi ve Inholland Üniversitesi’nde de misafir öğretim üyesi olarak dersler veren Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği (AICA) üyesi Yetişkin, son iki yıldır yeni medya sanatlarının nasıl okunabileceği ve yazılabileceği ile ilgili bir araştırma da yürütüyor. New York, Berlin, Londra ve İstanbul’daki önemli kurum ve etkinliklerde performans-dersler, paneller ve atölye çalışmaları düzenleyen Yetişkin, geçtiğimiz yıldan beri Amber Sanat ve Teknoloji Festivali’nin düzenleyicileri arasında yer alıyor.

 

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.