2010 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Prof.Dr. Çambel ve Özgüç’e törenle verildi

2010 Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne arkeoloji alanındaki başarılı çalışmalarından dolayı layık görülen Prof. Dr. Halet Çambel ile Prof. Dr. Nimet Özgüç, ödülünü Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden aldı. Törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, çok sayıda bürokrat, arkeologlar,sanatçılar ve davetliler katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, hediyeleri Çambel ve Özgüç’e verirken,”Milattan 21 yüzyıl önce, bir genç kızın, Sümer Kralı’na yazmış olduğu bir aşk hikayesi. Bu iki güzel hanıma ancak bir aşk türküsü yakışabilirdi diye düşündüm” diyerek,tarihin bilinen en eski aşk şarkılarından birini içerdiğini belirttiği, Hitit tabletinin replikalarını hediye etti

Çambel ve Özgüç’e ödülünü Gül verdi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen ödüllerin sahipleri Prof. Dr. Halet Çambel ve Prof. Dr. Nimet Özgüç’ün Türk Arkeolojik Tarihine en büyük katkıyı veren 2 değerli bilim insanı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül,Çambel ve Özgüç’e, Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü verdi. Yarım asırlık profesörlerün hayat hikayelerinin heyecan verici olduğunu, bu yaşlarında da bu heyecanı sürdürdüklerini bildiğinin ifade eden Gül, kendilerine çok daha uzun ömürler dilediğini belirtti.

Gül, Kalehöyük Kazısı Başkanı Dr.Omura’nın kazı çalışmalarını da görmüş

Türkiye’nin en zengin olduğu konuların başında arkeolojinin geldiğini belirten Gül, arkeolojik zenginlik açısından Türkiye ile karşılaştırılacak çok az ülke olduğunu, tarihçilerin yazılı metinlere bakarak, arkeologların ise çok daha derinliklere inerek tarihi aydınlattığını kaydaden Gül, Türkiye’nin, coğrafi konumu ve gelmiş geçmiş bütün insanlık açısından bakıldığında olağanüstü zengin olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Hayat Erkanal, şükran plaketi aldı

Törende şükran plaketi alan Limantepe Kazısı Başkanı Prof. Dr. Hayat Erkanal’ın çeşitli tehditler altında kazı çalışmalarına devam ettiğini Günay’dan öğrendiğini ifade eden Gül,Kalehöyük Kazısı Başkanı Dr. Sachihiro Omura’nın kazı çalışmalarını yerinde gördüğünü, Sagalassos antik kenti kazı başkanı Prof. Dr. Marc Waelkens’in Türkiye’ye en önemli hizmetlerden birini yaptığını, Burdur’da gördüğü tarihi eserlerin göz kamaştırıcı olduğunu belirtti.


Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.