Yeni Türkiye’nin fotoğrafçısı ve kentlerin daimi dönüşümü

ImageProxy-tileÇağdaş fotoğraf sanatının Türkiye’deki önemli temsilcilerinden biri olarak değerlendirilen Murat Germen iki önemli etkinlikle çalışmalarını tartışmaya açıyor. Sanatçı hakkında hazırlanan monografik kitap, 25 Ekim 2013 tarihinde Istanbul Modern’de gerçekleştirilecek olan kitap tanıtımıyla sanatseverlere sunulduktan sonra, 31 Ekim’de Germen’in son dönem çalışmalarından oluşan “Facsimile Vol.2” isimli sergisi C.A.M Galeri’de açılacak.

Küratör ve Sanat Tarihçisi Dr. Necmi Sönmez’in editörlüğünde hazırlanan Murat Germen kitabının ismi “Yeni Türkiye”. Sanatçının 2000’li yıllardan günümüze dek sürdürdüğü dizilerinin ayrıntılı olarak ele alındığı kitabın ana tezini, sanatçının fotoğraflarıyla yakalamış olduğu özgün güncel yorum oluşturuyor. Kitapta, günümüzün en etkin yazarları arasında yer alan Murathan Mungan’ın ve Lepsien Foundation Düsseldorf ile Borusan Contemporary İstanbul’da çalışan Dr. Necmi Sönmez’in yazılarının yanı sıra, Photographische Sammlung Köln’de küratörlük yapan Barbara Hofmann-Johnson’ın sanatçıyla yaptığı konuşma ve Germen’in kaleme aldığı notlar yer alıyor. Yeşim Demir’in tasarladığı, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanan kitap, sanatçının ilk monografisi niteliğinde.
Yeni Türkiye’nin fotoğrafçısı Murat Germen’in kitabıyla son dönem çalışmaları arasında organik bir ilişki dikkati çekiyor. Özellikle “Muta-morfoz” dizisi çalışmalarıyla farklı görsel deneylere giren sanatçı, son dönem çalışmalarında da şehirleri konu edinen sanat üretimine devam ediyor. Hem “Muta-morfoz” hem de “Facsimile” serisi kentlerin daimi dönüşümüne odaklanıyor. “Muta-morfoz” ince uzun panoramaların olağan oranlara sıkıştırılması ile kentsel içeriği maksimuma çıkararak şehirlerdeki çoğulluğa vurgu yaparken, “Facsimile” kentin bazı bölgelerinin silinmesi yöntemi ile içeriği minimize ediyor ve kent bileşenleri arasındaki güç dinamiklerine dikkat çekiyor.
Murat Germen’in objektifinin sürekli olarak Türkiye’nin “şimdiki zamanı” üzerinde dolaşması bir rastlantı değildir. Çünkü sanatçı, konusu ne olursa olsun, bakış perspektifi ve tekniği ne kadar farklı olursa olsun, Yeni Türkiye’nin şekillendirdiği kültürel, ekonomik ve sosyal coğrafyayı hiç tahmin edilmeyen açılardan ele aldığı için, ilk bakışta anlaşılamayan, “kişiselleştirilmiş” belgesel bir yaklaşım geliştiriyor.
Adres / Address :
Akaretler, Şair Nedim Caddesi No:25A
Tel : 0 (212) 245 79 75 / 248 81 49

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.