Mehmet Ali Alabora’dan ‘Gezi Parkı’ açıklaması

mehmetalialaboraMehmet Ali Alabora, Gezi Parkı’ndaki ağaç nöbeti ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

“Olayların en başına dönmek ve Gezi Parkı’ndaki ağaç nöbetine nasıl katıldığımı anlatmak isterim. 27 Mayıs Pazartesi gecesi Twitter’da Gezi Parkı’nda ani ve habersiz bir yıkım yapıldığı haberini alınca ben de elimden geldiğince haberi Twitter’dan yaymaya çalıştım. 28 Mayıs öğleninde, ağaç nöbeti tutanlara yapılan biber gazlı sert müdahalenin ardından, gece Gezi Parkı’na gittim ve oradan tweet atarak Park’tan haberler vermeye, fotoğraflar paylaşmaya başladım. O gece Park’ta 500 kişi civarında bir kalabalık vardı. Park’ta kalmadım ve eve döndüm.

Ertesi akşam yani, 29 Mayıs Çarşamba akşamı tekrar Park’a gittim. Park’taki kalabalık 1000 kişinin üzerine çıkmıştı, halaylar çekiliyor, şarkılar söyleniyordu. Bir festival havası vardı. O gece de orada kalmadım ve gece yarısından sonra ayrıldım. 30 Mayıs Perşembe sabahı çadırlara yapılan müdahale haberini aldım ve sabah 07:30’da tekrar Park’a gittim. Kısa bir süre sonra geri döndüm.

30 Mayıs Perşembe akşamı tekrar Park’a gittim. Yaklaşık 10.000 kişi olduğunu tahmin ettiğim bir kalabalık vardı, bir gece önceki festival havası daha da büyüyerek devam ediyordu. Gezi Parkı’nda ağaçları korumak için başlatılmış olan nöbet, sabah yapılan ağır polis müdahalesinin de etkisiyle, katılanların farklı fikirlerini de dile getirdikleri bir hale dönüşmüştü. O gece saat 21:45’te, daha sonra beni hedef haline getirmek için kullanılan şu tweeti attım:

“Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hala anlamadın mı? Hadi gel. #direngeziparkı”

Bu tweet’im kullanılarak sürekli hedef haline getirildim, getirilmeye de devam ediyorum. Hedef gösterilmemden itibaren bu tweet’e bağlı olarak tehdit mesajları alıyorum. Bu tweet’te ne demek istediğimi sizlerle paylaşmak isterim.

Ben Gezi Parkı’na 28 Mayıs’ta ağaçları ve İstanbul Kültürü’nü korumak için gittim. Üst üste uygulanan şiddet sonucunda mesele, ifade özgürlüğüne karşı uygulanan şiddeti protesto etmek haline dönüştü. Devamında da oraya gelenler, kendilerini ifade edemediklerini düşündükleri diğer meselelerde kendilerini ifade etmeye başladılar. Bu benim için de geçerliydi. Benim için mesele Gezi Parkı kadar Emek Sineması’nın yok edilişi, Şehir Tiyatroları’ndaki yönetmelik değişikliği, Devlet Tiyatroları’nın kapanmak üzere oluşu, Kadıköy’deki Kuşdili Çayırı, Haydarpaşa Garı gibi birçok meselenin ifade edilmesi haline geldi. Mesele “sadece” Gezi Parkı değil derken, bunu kast ediyordum.

O gece yaşanan ve tamamıyla barışçıl demokratik bir atmosferde geçen protestonun sabahında polis sabah saat 05:00’te öncekilerden çok daha ağır bir müdahale gerçekleştirdi. Ondan sonra olayların nasıl geliştiğini hepiniz çok iyi biliyorsunuz.”

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.