Hasret bitiyor: Andre Rieu İstanbul’da
Dünyanın tüm müzik otoritelerince bu yüzyılın en önemli müzisyenlerinden biri olarak kabul edilen ve her birine 50-60 bin kişinin katıldığı, konserlerinin biletleri aylar önce tükenen Andre Rieu, 29 Kasım 2013’te İstanbul’da.
Müziğin İmparatoru Türkiye’de
15 bin kişi kapasiteli Sinan Erdem Olimpik Spor Salonu’nda gerçekleştireceği konser için Türkiye’ye gelecek olan Andre Rieu, gittiği her ülkede halkın yoğun ilgisiyle karşılaşmakta ve bugün olimpiyat statlarında konser veren tek klasik müzik sanatçısı olma özelliğini taşımaktadır.
Bugüne kadar dünya müzik listelerinde 30 kez liste birinciliği, 355 Platin Albüm Ödülü, 35 Milyon DVD Satışı, 2012 dünyanın en çok satan erkek sanatçısı, 2009 – 2011 Yılın Tur Sanatçısı Top 10 gibi başarıları elinde tutan Andre yine Pollstar listelerinde de 2012 yılının en çok kazanan müzisyenler listesinde 12. sırada yer almaktadır.
Daha şimdiden 2013 yılının en önemli etkinliği olan konserin biletlerinin kısa zaman da tükenmesi bekleniyor.
The New York Times’da yayınlanan bir incelemede André Rieu’dan klasik müziğin Madonna’sı olarak bahsedilmekte ve onun müziğinin tüm dünyayı kucaklayabilecek bir güce sahip olduğundan bahsetmektedir.
André Rieu’nun bir turne kapsamında Brezilya’da konser vermesi amacıyla Brezilya Devlet Başkanı’nın bizzat araya girdiği ve André Rieu ile Hollanda’da görüşerek konser vermeye ikna ettiği bilinmektedir.
1980’lerin başında kurduğu Maastricht Salon Orkestrası ile adını duyuran ve özellikle Strauss’un valslerine getirdiği yorumlarıyla “Waltz King” olarak adlandırılmaya başlanan Andre Rieu, 1949 yılında Hollanda Maastricht’de dünyaya geldi. Babası Limburg Senfoni Orkestrası’nda ve Leipzig Operası’nda şef olan sanatçı müzisyen bir aileden geliyor ve babası dışında kardeşleri de başarılı birer müzisyen.
Babasından aldığı keman eğitiminin ardından, Lüttich, Maastricht ve Brüksel Konservatuarları’nda eğitimine devam eden sanatçı, on yıl boyunca Limburg Senfonu Orkestrası’nın üyesi oldu.
Franz Lehar’ın “Gold and Silver” ını icra eden bir salongrubuna katılması, Rieu’nun müzikal kariyerini bu yönde çizmesinde etkili oldu. 1978 yılında kendi salon orkestrası Maastricht Salon Orkestrası’nı kuran sanatçı, 1987 yılına kadar çalıştığı bu orkestrası ile önce De Capo ardından da Philips label’larından albümler yayınladı. 1987 yılında Johann Stauss Orkestrası’nı kurdu ve başlarda on kişiden oluşan, bugün elliyi aşkın müzisyenin üyesi olduğu bu orkestra ile, Strauss’un valslerini 19.yy ruhu ve atmosferi içerisinde icra ettiği gösterisini, dünyanın tüm büyük kentlerinde sunmaya devam ediyor.
Son Yorumlar