Entelköy Efeköy’e Karşı (Film, 2011)

entelkoy-efekoy-1
◄ Geri
Resim 1 / 12

 

YÖNETMEN : Yüksel AKSU

YAPIMCI : Muharrem GÜLMEZ – Taha ALTAYLI

YAPIM ŞİRKETİ : GalataFilm

SENARYO : Yüksel AKSU

OYUN TASARIM : Memet Ali ALABORA

GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ : Ercan YILMAZ

SANAT YÖNETMENİ : Gülay DOĞAN

UYGULAYICI YAPIMCI : Aksel KAMBER

YARDIMCI YÖNETMEN : Yağız Alp AKAYDIN

KARAKTERLER

MUHTAR ALİ (ŞAHİN IRMAK)

KATRİN (AYŞE BOSSE)

AŞIRI MUSTAFA (EMİN GÜRSOY)

İMAM ADEM (RECEP YENER)

KOCANA (AYLA ARSLANCAN)

ENES (ÜMİT OLCAY)

BERK (HAMİT DEMİR)

GÜLNİHAL (ENGİN AKIN)

NEJAT (NEJAT YAVAŞOĞULLARI)

SİNOPSİS

Bir grup ekolojist aktivist, mütevazı bir Ege köyüne yerleşir. Amaçları  doğayla baş başa yaşam için ekolojik bir köy kurmaktır. Köyde bir termik santral kurulması  gündeme gelince olaylar ilginç  ve komik bir hal alır. “Entelköy Efeköy’e Karşı”, aktivistlerin köy sakinleri ile aralarında geçen komik ve çarpıcı olayların öyküsüdür.

Metropolde yaşamanın yarattığı keşmekeşten kurtulup, hep hayalini kurdukları doğayla baş başa bir yaşam sürmek isteyen bir grup ekolojist, Ege’de bir komün köyü inşa ederler. Kentli ekolojistlerin köylerine yerleşmelerinden dolayı çok memnun olan köy halkı, artık hiçbir işe yaramayan kıraç tarlalarını ve eski evlerini değerinden fazla fiyata aldıkları için aktivistleri büyük bir sevgiyle karşılar.

Her şey yolundadır, ta ki bölgeye kurulması gündemde olan termik santral kararı onaylanana kadar… Termik santral ile birlikte eski köylüler ile köyün yeni sakinleri aktivistler arasında ilginç bir süreç başlar ve olaylar karşılıklı protestoyla tam bir komediye dönüşür.

2 Yorum

  1. eloa diyor ki:

    KIRMIZI VE AŞIK BAM TELİ
    Çıkıp gidin Bodrum’dan bir sabah.Hangi mevsim olursa olsun,gönlünüz ne vakit isterse.Halikarnas Balıkçısı el sallasın arkanızdan döneceğinizden emin.Kadim dostudur çünkü tüm Ege’nin.Ben derim ki sabah düşün yola,bahar olsun,bahar yol göstersin size düşüp önünüze.Bahar iyi bilir Ege’nin yollarını.Dağ lalelerini katar önünüze.Selene Endimon’u sever gibi sever Ege’yi bahar.Sizi de öyle kucaklasın.
    Zeytinliklerin arasından Bafa’ya doğru giderken,göle gelmeden daha, durun birden.’Orda bir köy var uzakta’şarkısının masal köyü.Hemen solda karşılar sizi.Pınarcık Köyü.İçinden kuşların,çiçeklerin,bulutların,kuzuların dökülüverdiği bir masal kitabının kapağını çevirir gibi yürüyün köye.Nasıl unuturum ,köy kahvesinde çay için tabi elbet önce.Artık hazırsınız,yürüyüp girin masalın içine.Baharsa eğer dağ lalelerini sevin çocuğunuz gibi.Göğsünüze,gözünüze doldurun renk cümbüşünü.
    Masalı anlatıyorum dinleyin,kulağınız bende gözünüz baharda olsun:
    İki katlı bir köy evinin bahçesinde bir çocuk bir kaç teli bir tahta parçasına bağlamış.Küçük elleriyle vurduğu tellerden çıkan sesleri dinliyormuş.Babası izlemiş çocuğu bir süre gülmüş,keyiflenmiş.İçseymiş ömrü hayatında bir kere olsun sigara,o vakit keyifle üflermiş sigarasını oğlunu seyrederken.Oğlunu seyretmiş düşünmüş.’Zeytinler olunca alsam oğluma bir bağlama’ diye.Hoşuna gitmiş düşüncesi,belli etmemiş ama.Elindeki dağ lalerini koymuş bir bardağa.Dağ lalesi toplarmış dağdan gelirken.Sadece bir avuç dağ lalesi.Fazlası değil.Çocuğu gibi severmiş onları da,kıyamazmış.Aklında oğlunun yüzü,bardakta dağ laleleri.Böyle başlamış bir tutkunun hikayesi.
    Oğluna aldığı bağlama hiç düşmemiş çocuğun elinden.Tutkuymuş,aşkmış.İlk aşkmış,son aşkmış.Yolmuş,özlemekmiş.Çocuk bağlamada bir bam teliymiş.Kırmızı ve aşık.
    Şimdi İstanbul’da bir martı olmuş çocuk.Türkülerini çoğaltmış,denizde köpük,kalabalıklarda aşk olmuş.İstanbul’un köprüleri söyler türkülerini,martılar yakasına iliştirir tıpkı bir dağ lalesi gibi.Yanınızdan geçen martı Ege kokuyorsa, o çocuğun türkülerini dinlemiş ağlamıştır da ondan.Yağmur yağar,gökten dağ laleleri dökülür İstanbul’un sokaklarına.Hep o çocuğun türküleri yüzünden.
    Şİmdi dinleyin;tutkuyla bağlıysanız hayata siz de bir masalsınız demektir.Kendi türküleriyle çoğalan bir masal.O çocuk kendini çoğaltıyor şimdi.
    Entel Köy Efe Köy’e Karşı filminin bir kısmı Pınarcık Köy’ünde çekildi.Bağlaması ile filme emeği geçti.En son JCI İstanbul Crossroads 6. Uluslararası Kısa Film Festivali’nde Ekomen filminin senaryo ve müziklerinde gördüm adını(.vimeo.com/33215448)Müziklerindeki tutkuyu hissetmemek mümkün değil.
    Pınarcık Köyü’nün Cumhuriyet’le yaşıt kültür mirası olan Kaddak Deve Festivali’ni ulusal ve dünya medyasına tanıtan da o çocuktur.Bağlamasındaki kırmızı ve aşık bam teli çocuk.Muammer Enginsu’dur.
    Bu yazıyı hayata tutkuyla bağlı kırmızı ve aşık bam teline adıyorum.Yolun açık,bağlaman bahar olsun.Gözlerinden öperim.

    Cevaplamak için giriş yapın
  2. sanat haberleri avatarı sanat haberleri diyor ki:

    İlk teaserı izlemek için tıklayın:

    http://vimeo.com/31135998

    Cevaplamak için giriş yapın

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.