Bursa’da ödüllü orkestra rekor kırdı!

bursa-bolge-devlet-orkestrasi-konseriAlanında yaptığı ilkler ve ödülleriyle tanınan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası’nın, önceki akşam gerçekleştirdiği konserde, Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin 1659 koltuk kapasiteli salonunun biletleri 48 saat içerisinde tükenerek Türkiye çapında önemli bir başarı elde edildi.

2012 yılında “Yılın Orkestrası” ödülüne layık görülen Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, özellikle alanında ilklere adım atmasıyla tanınan, sıradışı bir “Devlet” kurumu. Orkestra bundan önce, 2007 yılında Cannes’ta gösterime giren, ve Avrupa ve Asya’da katıldığı festivallerden birincilikle dönen “Tek Notalık Adam” adlı filmiyle ulusal alanda tanınmış, 2012 yılında ise, Andante-Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde, “Yılın Orkestrası” seçilerek bu ödüle sahip “tek devlet kurumu” olarak en prestijli orkestralar arasında yerini almıştı. 45 sanatçılık kadrosuna rağmen sıradışı başarılarla gündeme gelen topluluk, Ankara-İzmir ve İstanbul’daki 100’er kişilik kurumlarla yarışarak, Türkiye’de Devlet Senfoni Orkestraları arasında biletli izleyici sayısında önde gelen kurumlardan biri oldu.

BBDSO, 30 Ocak 2014 Perşembe akşamı yaptığı konserde, yine başka bir başarıya daha imza attı. Fazıl Say’ın “Nazım” adlı eserini Bursa’da ilk kez sahneleyen orkestra, biletlerin satışa çıktıktan sonraki 48 saat içerisinde tükenmesine yol açarak orkestra tarihinde bir rekora imza attı. Usta tiyatro sanatçısı Genco Erkal, ünlü Piyanist Emre Elivar, Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçısı Arda Aktar ve son dönemde Fazıl Say’ın “İlk Şarkılar” adlı albümüyle beğeni kazanan Serenad Bağcan gibi isimlerle sahneye çıkan ödüllü orkestraya, Türkiye’nin tek Devlet Çoksesli Korosu eşlik etti. Konserin şefi ise, eserin albümünde de yer alan ünlü orkestra şefi Naci Özgüç’tü.

Konserin başlangıcında, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin giriş kapılarında büyük izdiham yaşanması nedeniyle konser 15 dakika gecikmeyle başladı. Nazım Hikmet’in şiirleri ve Fazıl Say’ın müziği, salonda yankı uyandırarak zaman zaman alkışlarla kesildi.

Kapılarda izdiham oluştu, sanatçılar dakikalarca sahneden inemedi

Konserin sonunda ise, tüm salon ayağa kalkarak, sahnedeki sanatçıları dakikalarca “bravo” sesleri eşliğinde alkışladı. Uzun süre kesilmeyen alkışlar nedeniyle sahneden inemeyen sanatçıları tebrik etmek için kuliste de uzun kuyruklar oluştu. Biletlerin 10 TL’ye satılarak sanatın her kesimden halka yayılmasının amaçlandığı görülen konserde, farklı kesimlerden oluşan izleyiciler arasında Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi Bursa’nın tanınmış politikacı, üst düzey bürokrat ve işadamlarının oluşu da dikkat çekti.

Sıradışı ilklerle model oluşturan değişik bir “Devlet Kurumu”

Filarmoni Derneği Başkanı Uludağ İçecek İcra Kurulu Üyesi Ömer Kızıl’ın başkanlığını yürüttüğü Bursa Filarmoni Derneği’nin lobi girişimi ile özel sektörün de desteğini ve beğenisini kazanan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, bu alanda da önemli işbirliklerine model oluşturuyor. Bu sıradışı topluluk, aynı zamanda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tüm sanat kurumlarının kapatılması maddesini de içerdiği iddia edilen ve kamuoyunda büyük tepkiye yol açan TÜSAK Yasa Tasarısı ile kapatılması olasılığı gündemde olan pek çok sanat kurumundan biri. Sanatçılar, başarısını kanıtlamış bu gibi sanat kurumlarının neden kapatılmak istendiğine bir anlam vermeye çalıştıklarını ifade ediyorlar.

Sanatı Anadolu’ya yaymak üzere kurulmuş ilk ve tek “Bölge” orkestrası özelliğini de taşıyan orkestra, ayrıca, 3 yıl boyunca 16000 çocuğa ücretsiz olarak sahnelediği “Yaramaz Notalar” adlı tiyatro oyunuyla, çocuk oyunu sahneleyen ilk ve tek orkestra sanatçılarını da bünyesinde barındırıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Ankara, İzmir ve İstanbul’daki senfoni orkestralarının yarısından daha az kadrosuyla büyük başarılar kazanarak örnek gösterilen topluluk, Türkiye’nin dördüncü büyükşehiri olan Bursa’nın adını da, sanatsal alanda giderek markalaştırırken, bir yandan da TÜSAK Yasa Tasarısı konusunda endişeli bir bekleyiş içindeler.

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.