Banarlı, vefatının 40. yılında anılıyor

nihat-sami-banarliEdebiyat tarihçisi, yazar Nihad Sâmi Banarlı, vefatının 40’ncı yılında rahmetle ve saygıyla anılıyor.

Bu yıl Nihad Sâmi Banarlı hakkındaki ilk toplantı “Edebiyatımızın İçinden” başlığı altında 28 Şubat Cuma günü Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde saat 17.00’de başlayacak. Edebiyatçı yazar Mehmet Nuri Yardım, toplantıda yazarın hayatı, eserleri, fikirleri ve idealleri üstünde durulacak. Yardım ayrıca Banarlı’nın Resimli Türk Edebiyatı Tarihi’nin önemine temas edecek ve Yahya Kemal Beyatlı’nın eserlerini kültür hayatımıza kazandırmasını dile getirecek. Yardım, konuşmasından sonra dinleyicilerin sorularına cevap verecek. Toplantıdan sonra Banarlı’nın fotoğraflarından ve eserlerinden meydana gelen bir sergi de gezilecek. Program, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü tarafından düzenleniyor.

Nihad Sâmi Banarlı’nın külliyatı Kubbealtı’ndan çıkıyor. Külliyat, Türkçenin Sırları, Tarih ve Tasavvuf Sohbetleri, Edebiyat Sohbetleri, Devlet ve Devlet Terbiyesi, Kültür Köprüsü, Kitaplar ve Portreler, İstanbul’a Dâir, İmân ve Yaşama Üslûbu ile Bir Dağdan Bir Dağa isimli eserlerden oluşuyor.

TÜRÇENİN SIRLARI’NI YAZDI

Nihad Sâmi Banarlı, 1907 yılında İstanbul’un Fatih semtinde doğdu. Trabzon milletvekili şair Emin Hilmi’nin torunu, vali şair İlyas Sami’nin oğduru. Soyadını babasının ve annesinin mezarlarının bulunduğu Banarlı kasabasından aldı. Edebiyat Fakültesi ve Yüksek Öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1929-1934 yılları arasında Edirne Lisesi ile Kız ve Erkek Öğretmen Okulu’nda eebiyat öğretmenliği yaptı. 1947 yıllına kadar İstanbul’da Kabataş, Galatasaray, Boğaziçi, Şişli Terakki ve Işık liselerinde, 1947-1969 yılları arasında Eğitim Estitüsü ile Yüksek Öğretmen Okulu’nda edebiyat; Yüksek İslâm Enstitüsü’nde İslâmî Türk Edebiyatı Tarihi öğretmenliklerinde bulundu. 1969 yılında emekliye ayrıldı. Öğretmenlik yaparken bir çok kuruluşta görev aldı. 1948 yılından itibaren Hürriyet gazetesinde ‘Edebî Sohbetler’ sütununda devamlı yazılar yazdı. 1953 yılında kurulan İstanbul Fetih Cemiyeti’ne girdi. Bu kuruluşa bağlı İstanbul Enstitüsü’nün müdürü oldu. 1958 yılında Yahya Kemal Enstitüsü yayın işlerini yürüttü. Milli Eğitim Bakanlığı 1000 Temel Eser ve Çağdaş Türk Yazarları Komisyonları’na üye ve başkan seçildi. 1970 yılında kurulan Kubbealtı Akademisi Edebiyat Kolu Başkanı ve Kubbealtı Akademi Mecmuası’nın yazıişleri müdürü oldu. 13 Ağustos 1974 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Kabri, Rumelihisarı Mezarlığı’ndadır.

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.