Fotoğrafın yaşayan efsanesi Bruno Barbey Bursa’daydı

Bruno BarbeyDünya fotoğraf sanatının ‘Yaşayan efsanesi’ olarak nitelendirilen usta Fransız fotoğraf sanatçısı Bruno Barbey, ikinci kez katıldığı Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’nde Bursalı sanatseverlerle bir araya geldi.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen sanatseverlerin büyük ilgi gösterdiği Bursa FotoFest, dünyaca ünlü sanatçıları ağırlıyor. Bursa Kent Konseyi (BKK) organizasyonunda, Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle, BUFSAD ve gönüllülerin istekli çalışmasıyla düzenlenen festival, sanatçı söyleşileriyle devam ediyor. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Orhangazi Salonu’ndaki programda, fotoğraf sanatının yaşayan efsane ismi nitelendirilen Magnum Fotoğraf Ajansı’nın ünlü ismi Bruno Barbey, Bursalı fotoğraf tutkunlarıyla bir araya geldi.

Fotoğraflarının hikâyelerini sunum eşliğinde anlatan Bruno Barbey, ikinci kez Bursa’da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Fotoğraf sanatıyla 50 yıl önce tanıştığını anlatan Barbey, İtalya, Polonya, Almanya, Kuveyt, Kuzey Irak, Çin, Japonya, Brezilya, El Salvador, Arjantin gibi dünyanın birçok yerine yaptığı seyahatlerde çektiği fotoğraf ve tecrübelerini aktardı. Bugüne kadar 30’a yakın kitap yayınladığını söyleyen Barbey, İstanbul ile ilgili bir kitap çalışmasının da olduğunu açıkladı. Dünyadaki en sevdiği şehirlerden birisinin İstanbul olduğunu dile getiren Barbey, “İstanbul’la ilgili fotoğraf çekmeye devam ediyorum. İnsanlar pek farketmiyor ancak İstanbul eski yıllara göre çok değişti. Türkiye de hem hızlı gelişiyor, hem de kendi kültürünü muhafaza ediyor. Bu yüzden Türkiye’yi ve ona benzeyen Fas’ı seviyorum” dedi.

Son dönemde kitaplar ve söyleşiler üzerine yoğunluk verdiğini kaydeden Barbey, dijital fotoğraf makinelerini de sevdiğini, flaş kullanmadan doğal ışığı kullanarak canlı fotoğraflar çekilebildiğini söyledi.

Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Barbey, ‘fotoğraflardaki manipülasyonların ne derece doğru olduğu, ne kadar yapılması gerektiği’ yönündeki soruya, “Özellikle Uzak Doğu’da fotoğraftaki manipülasyonlar doğal görülüyor. İnsanlar manipüle yapmaktan çok hoşlanıyorlar. Özellikle bu olay Çin’de büyük bir problemdir. O yüzden bu tarz organizasyonlarda kişiler, kurumlar ve jüriler için büyük bir kabusa dönüşüyor. Ben manipülasyona karşıyım. Özellikte de fotoğraf muhabirliğinde karşıyım. Elbette ufak oynamalar olabilir” diye konuştu.

Yorum Yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.