Çocuklar 2014’te Daha Çok Okuyor
Türkiye’de artan kitap çeşitliliğiyle çocuk kitapları her geçen gün gelişmeye devam ediyor. NT Mağazaları tarafından açıklanan satış rakamları da bu gelişmeyi doğruluyor. Türkiye çapında 165 mağaza ile faaliyet gösteren NT, 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10’luk artışla toplam 3.591.000 adet çocuk kitabı sattı. 2014 yılı Ocak-Şubat ayları satış adetleri bazında 2013 yılı Ocak-Şubat ayına göre yüzde 35’lik bir artış gerçekleşti. Çocuk yayınları arasında dikkat geliştirmeye yönelik setler ile değerler eğitimi setleri ön plana çıkıyor.
Satılan çocuk kitaplarında görselliğin ön planda olduğuna dikkat çeken NT Genel Müdürü Murat Kara şunları söylüyor: “Görsellik, çocuk kitaplarında olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Pek çok aile çocuk kitaplarında içerikten önce görselliğe bakıyor. Popüler çizgi kahramanlar ile desteklenen hikâyelerin olduğu kitaplara olan ilginin daha fazla olduğunu görüyoruz. Bilim ve macera serileri de çokça ilgi gören çocuk kitapları arasındadır. Özellikle son 5 yıldır bu alanda artan ürün çeşitliliği ve ebeveynlerin çocuklarına kitap okuma sevgisini daha küçük yaşlarda kazandırma isteği, çocuk kitaplarına olan talebin artmasını sağlıyor. Ancak yine de çocuk kitaplarına olan ilginin olması gereken düzeyin maalesef altında olduğunu ifade edebiliriz.”
Okul öncesi ve okul çağında, kitap okumanın çocukların gelişimi için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Kara şunları söyledi: “Kitap okuma alışkanlığı okul öncesi dönemde ailede başlar ve okulda devam eder. Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşta kazanan çocukların; zihinsel gelişimi, sosyal iletişimi ve dili kullanma becerileri okuma alışkanlığı olmayan yaşıtlarına göre daha fazla gelişir. Kitap okuma alışkanlığı kazanan çocuğun hayal dünyası gelişir, kitaplarda karşılaştığı olayları gerçek dünyadaki olaylarla karşılaştırır ve olaylar arasında bağlantı kurarak doğru ve yanlışı anlamaya başlar. Kitap okuyan çocuk sevme, saygılı olma ve paylaşma gibi kavramları daha çabuk öğrenir.”
ÇOCUKLAR İÇİN KİTAP SEÇİMİNDE BUNLARA DİKKAT
Çocuğunuzun yaşına uygun kitap seçin
Kitap seçiminde çocuğun yaşını göz önünde bulundurmak hassas konulardan biridir. Seçtiğiniz kitap çocuğunuzun yaşına uygun değilse kitaptan sıkılabilir. Bu durum kitap sevgisi kazanmasına engel olabilir.
Kitabın kullandığı dile dikkat edin
Çocuk kitaplarında kullanılan dil oldukça önemlidir. Kullanılan dil çocuğunuzun yaş seviyesine uygun olmalı, edebi olarak ona katkı sağlamalı ve çocuğunuzun dili kullanma becerisini geliştirmelidir.
Kitabın konuyu nasıl anlattığını gözden geçirin
Çocuk kitaplarında hikaye ve konunun anlatılış biçimi oldukça önemlidir. Çocuklar için yazılmış kitapların anlatımında mantıksal bakış gözden kaçırılmamalıdır. Bu durum özellikle çocukların düşünce yapısının şekillenmesi açısından önemlidir. Olay örgüsündeki mantıksızlıklar çocukların düşünce yapısında olumsuz etkiler oluşturabilir.
Alacağınız kitapların şiddet unsuru içermemesine özen gösterin
Satın aldığınız çocuk kitaplarının şiddet unsuru içermediğinden emin olun. Kitap içeriğini ve kitapta kullanılan resimleri mutlaka inceleyin.
Kitaptaki kahramanların özelliklerine bakmayı unutmayın
Çocukların hayal gücü oldukça geniştir, bu yüzden kitaplardaki kahramanlarla kendilerini özdeşleştirirler. Kahramanların çocuklarınıza kötü örnek oluşturacak özellikler taşımamasına dikkat edin.
Kültürel değerleri önemseyen kitapları tercih edin
Çocuklarınıza kitap seçerken kitaplarının yaşadığımız toplumun kültürel değerleri ile evrensel değerlere uygun olması, çocuğunuzun yaşadığı ülkeyi ve dünyayı tanımasına yardımcı olur.
Kitaplarda kullanılan resimleri mutlaka inceleyin
Kitaplarda kullanılan resimler çocuğunuzun hayal dünyasını geliştirir, onlara kitabı sevdirir. Çocukların rahat anlayabilecekleri, canlı renklerden oluşan ve bakarken hikâyeyle bağlantı kurabilecekleri kitapları seçin.
Farklı boyutlarda hazırlanmış kitaplar çocukların dikkatini çeker
Cilt kalitesi, boyut farklılıkları, iyi tasarımlar çocukların kitaba ısınmasını kolaylaştırır. Çabuk yıpranan, kalitesiz resim baskısı olan kitaplara karşı çocuklar zaman zaman ilgisiz davranabilir.
Son Yorumlar