Uluslararası İstanbul Orchestra Sion Piyano Yarışması 2013

istanbul-orchestra-sion-piyano-yarismasiİstanbul – Orchestra’Sion- Uluslararası Piyano Yarışması’nın hedefi, dünyanın dört bir yanından seçilmiş olan, uluslararası düzeydeki profesyonel müzisyenleri tanıtmaktır.

Ülkeleri buluşturan bu sanat köprüsü; sanatçılara, kendilerini rahatça ifade edebilecekleri bir müzikal alan sunmakta, dinleyiciler ve uluslararası üne sahip konser sanatçılarından oluşan jüriyle, gerek sanatsal gerekse insani paylaşımlarını sağlamayı amaçlamaktadır. Dünyaca ünlü piyanistlerden Süher Pekinel ve Ayşegül Sarıca tarafından desteklen ve jüri başkanlığını Stéphane Blet’in yaptığı bu yarışma, yıllar içerisinde, Türkiye’de, Akdeniz bölgesinde ve giderek dünya çapında öneme sahip, bir müzik etkinliği olmayı hedeflemektedir.

Yarışma seçmeleri, İstanbul’un merkezinde bulunan Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin konser salonunda gerçekleştirilecektir.

Halka açık sınavlar, çeyrek final elemeleri, yarı final ve final aşamalarından oluşacak; finalde bir Türk bestecinin eserinin yorumlanması zorunlu olacaktır.

Çeyrek final: Pazartesi ve Salı saat 14.00’ten 20.00’ye kadar

Çarşamba saat 14.00’ten 18.00’e kadar

Yarı final: Perşembe ve Cuma saat 13.00’ten 19.00’a kadar

Final: Pazar 10.00’ten 13.00’e kadar ve 14.00’ten 17.00’ye kadar

Uluslararası Piyano Yarışması’nın kapanış töreni 17 Kasım 2013 Pazar günü saat 19.00′da, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda yapılacaktır. İzleyicilere açık olan gece, TRT HD kanalından canlı olarak yayınlanacaktır. Ödül törenininde, 1.İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın galipleri, 4 mini konser verecektir.

İstanbul – Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın Juri Üyeleri

Stéphane Blet ( Jüri Başkanı)

Ali Darmar

Dong Jun Kim

Süher Pekinel

Nikoloas Samaltanos

Ayşegül Sarıca

Franck Ciup

Jüri Başkanı Stéphane Blet : « Sayın Yann de Lansalut’nün girişimiyle ilki düzenlenen ‘Uluslararası Piyano Yarışması’ na başkanlık etmek, uzun süredir bir Türkiye âşığı olan beni çok mutlu etti. Bu organizasyonun çok sayıda yetenekli piyaniste ve Avrupa’da henüz pek bilinmeyen son derece zengin bir müzik tarihine sahip olan; Cemal Reşit Rey, Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Ali Darmar gibi, önemli klasik müzik bestecileri yetiştirmiş olan Türkiye ile Fransa arasında bir köprü oluşturacağı için mutluyum.

Okul müdürü Sayın Yann de Lansalut Piyano Yarışması projesini şöyle açıklıyor :

Sanat ve kültür eğitimi, gerçek bir eğitim anlayışının en temel önceliklerden biridir. Eğitimde sanat uygulamaları ve bu kapsamda müzik uygulamaları, bireyin entelektüel geliniminin yapı taşlarını oluşturur.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, 20.yüzyılın ilk yıllarından itibaren olağanüstü bir grafik sanatlar atölyesine, kapsamlı bir kütüphaneye, en az on adet çalışma piyanosuna ve bir de konser piyanosuna sahipti. O günlerden bugünlere, nice mezunumuz Notre Dame de Sion’da aldıkları eğitim ve gördükleri destek sayesinde edebiyat, resim, müzik yeteneklerini parlak kariyerlerle devam ettirmişlerdir.

İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, birkaç yıldır eğitim projesini sanat yoluyla uluslararası bir boyuta da taşımaya talipti.

Bu doğrultuda Bir yıl Türkçe yazan bir yazarın kitabına, ertesi yıl Türk ya da yabancı bir yazarın Fransızcadan Türkçeye çevrilmiş kitabına verilen NDS Edebiyat Ödülü, bu projenin ilk asamsını oluşturuyordu. Bundan böyle, ikinci aşamayı Uluslararası Piyano Yarışması oluşturacaktır. Bu etkinlik, öncelikle yetenekleri tanıtmayı, ayrıca İstanbul’un çok önemli ve hareketli müzik ve sanat hayatına değer katmayı hedeflemektedir. Uluslararası Piyano Yarışması, aynı zamanda, yaratacağı etkiyle dünyadaki tüm NDS Okulların da sesi olacaktır.

Yorum yapın

Yorum yapmak için buradan giriş yapmalısınız.